Natuurgebeid Beninksberg

Wandelen tussen grazende paarden

Ben ik geweest

De Beninksberg in Holsbeek (Rotselaar) is een mooi natuurdomein met een wel heel sympathiek onderhoudsteam: een kudde Noorse fjordenpaarden! Deze zelfstandige dieren grazen het hele jaar door op het afgebakende domein en zorgen ervoor dat de heide en de graslanden behouden blijven. Ze dragen dus hun steentje bij aan het ecologisch verantwoord beheer en herstel van dit prachtig stukje natuur. Uniek is dat je ze gewoon tegen het lijf kan lopen tijdens je wandeling, ze staan dus niet op aparte omheinde percelen.

Staan de paarden ergens verstopt? Dan kan je op deze heuvel, die 50m boven het landschap uitsteekt, eveneens genieten van een prachtig zicht over de Wingevallei. Of kan je met een beetje geluk misschien een hagedis of hazelworm spotten.

Ook de holle wegen rondom de Beninksberg zijn een wandeling waard, ze zorgen op warme zomerdagen voor wat verkoeling en de koningsvarens maken het idyllische plaatje compleet.

Opgelet, om de paarden niet af te schrikken zijn fietsen en huisdieren in dit natuurdomein niet toegelaten. Ook het voederen van de paarden wordt afgeraden zodat de dieren niet té afhankelijk worden van de mens. Ook zonder snackje kwamen ze ons, tijdens ons bezoekje, vriendelijk dag zeggen.

Zin in een stevige wandeling? Dan kan je meerdere Distiaanheuvels combineren door aansluitend de Wijngaardberg in Wezemaal te bezoeken, eveneens een verborgen pareltje met prachtige panorama's!

Er zijn in Vlaanderen trouwens nog enkele natuurgebieden waar je wilde paarden tegen het lijf kan lopen, bijvoorbeeld in Negenoord, Dilsen-Stokkem, Limburg